Yλικά
1/4 του κιλοῦ ἀμπελόφυλλα
15 ἄγουρα κορόμηλα
2 φλιτζάνια ρύζι
γιά γεμιστά
3 ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι χλωρά
κρεμμυδάκια
μισό ματσάκι ἄνηθος
1 ματσάκι μαϊντανός
1 ματσάκι δυόσμος
2 φλιτζάνια τριμμένο
κολοκύθι
3-4 φύλλα μαρουλιοῦ
στήν ἐποχή του
1 φλιτζάνι λάδι
ἁλάτι
πιπέρι
Eκτέλεσις
Τρίβουμε τό κρεμμύδι, τό κολοκύθι καί ψιλοκόβουμε
τίς πρασινάδες. Ἀχνίζουμε τά κρεμμύδια καί τά κρεμ-
μυδάκια –ὅπως σωτάρουμε μέ τό λάδι– σέ λίγο νε-
ρό. Προσθέτουμε τό κολοκύθι, τό μαρούλι, τόν δυόσμο,
ἄνηθο, μαϊντανό καί μόλις μαραθοῦν, τό ρύζι καί τό λά-
δι. Ἀνακατεύουμε, ἔχοντας «κατεβάσει» ἀπό τήν φω-
τιάν. Ἁλατοπιπερώνουμε καί τυλίγουμε σφικτά τά
ντολμαδάκια. Τά τοποθετοῦμε κολλητά τό ἕνα δίπλα
στό ἄλλο, γιά νά μήν ἀνοίξουν. Τόν πυθμένα τῆς κα-
τσαρόλας –ὅπου τά τοποθετοῦμε– ἔχουμε προη-
γουμένως καλύψει μέ ἀμπελόφυλλα ἤ ροδέλλες
κρεμμυδιοῦ, γιά νά μή κολλήσουν ἀπό κάτω.
Ρίχνουμε πάνω ἀπό τά ντολμαδάκια τά κορόμηλα
καί τά καλύπτουμε μέ πιάτο, νά τά «κρατάει». Τά
βράζουμε γιά μίαν ὥρα περίπου. Τά πρῶτα 10 λε-
πτά σέ δυνατή φωτιά γιά νά πάρουν βράση καί στήν
συνέχεια σέ μέτρια φωτιά.
ΠΗΓΗ: Βιβλίο ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ Β΄τόμος
Συνταγές Αγίου Όρους και Μοναστηριών του κόσμου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αναρτήστε ενα σχόλιο: