Νέα και διδαχές γερόντων του Αγίου Ορους.-Κοινωνικά-Επιστήμη-Πολιτισμός

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ:΄΄Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΣΟΔΑ ....΄΄

Ο φόρος να επιβάλλεται στα καθαρά έσοδα από τα μισθώματα, ώστε να εκπίπτουν από το ακαθάριστο όλες οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες του κάθε εκκλησιαστικού νομικού προσώπου.Αυτα υποστήριξε ο μακαριώτας Αρχιεπίσκοπος Αθηνων και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της συνόδου της Εκκλησίας που έγινε τη περασμένη Παρασκευη.
Κατά την εισήγηση του ο κ. Ιερώνυμος είπε:

 α. Πρότασις :  Υπάγονται στο φόρο εισοδήματος τα μισθώματα στην πηγή τους, δηλαδή τα ακαθάριστα με συντελεστή 20%. 

 β. Τι ίσχυε μέχρι σήμερα ;
 Τα εκκλησιαστικά μισθώματα των νομικών προσώπων κατά το έτος 2004 φορολογούνταν με συντελεστή 10%. Κατά την χρήσιν του έτους 2005 μειώθηκε σε 7%, κατά την χρήσιν του έτους 2006 μειώθηκε σε 4% και ακολούθως καταργήθηκε.

γ. Πρότασις της Δ.Ι.Σ. (23.3.2010)
 Ο φόρος να επιβάλλεται στα καθαρά έσοδα από τα μισθώματα, ώστε να εκπίπτουν από το ακαθάριστο όλες οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες του κάθε εκκλησιαστικού νομικού προσώπου.

Η Δ.Ι.Σ. εξουσιοδότησε τον Σεβ. Μητροπολίτην Ελασσώνος, Συνοδικόν Σύνεδρον και μέλος της Ειδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών, μαζί με τους κ. Αντώνιον Ζαμπέλην, Διευθυντήν της Ε.Κ.Υ.Ο. και τον νομικόν σύμβουλον κ. Θεόδωρον Παπαγεωργίου να υποβάλουν τις προτάσεις εις το Υπουργείον Οικονομικών και συζητήσουν επί των θεμάτων. 

Τι δέχθηκε το Υπουργείον ;

α. Παραμένει ο φορολογικός συντελεστής 20% επί των ακαθαρίστων εσόδων από μισθώματα, όμως από το ακαθάριστο εισόδημα των μισθωμάτων εκπίπτουν :

Ι) ως «έξοδο» οι πάσης φύσεως δαπάνες του εκκλησιαστικού νομικού προσώπου και έως ποσοστό 50% των εισπραχθέντων μισθωμάτων, εφ’ όσον προκύπτουν από νόμιμα παραστατικά (άρθρο 11 παρ. 12 Νομοσχεδίου)

ΙΙ) και ποσοστό 5% του μισθώματος για αποσβέσεις σε οικοδομές, οι οποίες εκμισθώνονται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων και θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία η κλινικές, η ποσοστό 3% για οικοδομές, που εκμισθώνονται για άλλες χρήσεις (π.χ. καταστήματα) [άρθρο 8 παρ. 3 Νομοσχεδίου]

Άρα το αφορολόγητο ποσοστό ανέρχεται σε 55% για κατοικίες και 53% για καταστήματα.

Β .
Φορολογική μεταχείριση των δωρεών και κληρονομιών

Ι. Με βάση την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου, προτεινόταν φόρος κληρονομίας, αλλά και φόρος δωρεάς, ύψους 5% για τα ακίνητα και 10% για τα χρηματικά ποσά (άρθρο 25 παρ. 4), που περιέρχονται στα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα.

ΙΙ. Από την Συνοδική Επιτροπή προτάθηκαν συγκεκριμένες απαλλαγές.

ΙΙΙ. Από το Υπουργείον έγιναν αποδεκτά τα κατωτέρω και το Νομοσχέδιο στις 24.3.2010 αναμορφώθηκε ως εξής  :

α) ότι παραμένει το αφορολόγητο για τις δωρεές οποιουδήποτε περιουσιακού αντικειμένου (π.χ. χρημάτων η ακινήτων) μεταξύ των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων (άρθρο 25 παρ. 16 Νομοσχεδίου), όπως δηλ. προβλέπει και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

β) ότι οι αιτία θανάτου κτήσεις (από κληρονομία, κληροδοσία, δωρεά αιτία θανάτου) οποιουδήποτε περιουσιακού αντικειμένου (π.χ. χρημάτων η ακινήτων) με λήπτη εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο φορολογούνται με συντελεστή 0,5%

γ) ότι οι δωρεές εν ζωή με λήπτη εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο δεν φορολογούνται έως του ποσού των 1.000 ευρώ κατ’ έτος, για το δε υπερβάλλον τμήμα της αξίας τους φορολογούνται με συντελεστή 0,5 % (άρθρο 25 παρ. 5 και 16 Νομοσχεδίου)
 Γ .
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας

Α. Κατά τους νόμους 3634/2008 και 3808/2009 από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας - Ε.Τ.Α.Κ. απαλλάσσονταν μόνον όποια ακίνητα ιδιοχρησιμοποιούσαν η χρησιμοποιούσαν για το λατρευτικό έργο τους τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα. Τα λοιπά ακίνητά τους φορολογούντο αρχικά με συντελεστή 1‰ (1.1.2008) και ακολούθως (1.1.2009) με συντελεστή 3‰.

Β. Με βάση το ΝΜΣΧΔ καταργείται (κατά το άρθρο 56 του ΝΜΣΧΔ) το Ε.Τ.Α.Κ. και αντικαθίσταται από τον φόρο ακίνητης περιουσίας (άρθρο 27 ΝΜΣΧΔ).

Κατά το άρθρο 29 του ΝΜΣΧΔ (αφορά στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας) απαλλάσσονται από τον φόρο :

α) τα ακίνητά που παραχωρούνται κατά χρήση χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο η σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εφόσον προορίζονται για την εξυπηρέτηση αναγκών κάθε αναγνωρισμένης βαθμίδας δημόσιας εκπαιδεύσεως, δημοσίων η δημοτικών νοσοκομειακών συγκροτημάτων προς όφελος της δημοσίας υγείας, δημοσίων η δημοτικών μονάδων κοινωνικής φροντίδας, δημοσίων η δημοτικών παιδικών σταθμών η βρεφοκομείων η ορφανοτροφείων, δημοσίων η δημοτικών γηροκομείων, Κ.Α.Π.Η. καθώς και αθλητικών εγκαταστάσεων, οι υπηρεσίες των οποίων διατίθενται δωρεάν

β) Τα ακίνητά που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο, οι κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος γνωστές θρησκείες και δόγματα, το Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου, η Ιερά Μονή του όρους Σινά, το Άγιο Όρος, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

γ) Οι ιδιωτικοί ναοί γνωστών θρησκειών και δογμάτων που έχουν τεθεί σε κοινή λατρεία.

Για πρώτη φορά απαλλάσσονται ακίνητα, που έχουν παραχωρηθή από τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δωρεάν και κατά χρήση στο Δημόσιο η σε Ν.Π.Δ.Δ. (όπως είχε ζητήσει με την από 1.12.2009 Απόφασή Της η Δ.Ι.Σ. για το Ε.Τ.Α.Κ.).

Αρχικά το Νομοσχέδιο ανέφερε ως απαλλασσόμενα και τα «ιδιοχρησιμοποιούμενα» ακίνητα, αλλά και τα ακίνητα, που χρησιμοποιούνται για το λατρευτικό έργο των γνωστών θρησκειών και δογμάτων.

Κατά την νεώτερη διατύπωσή του ΝΜΣΧΔ αναφέρεται ότι απαλλάσσονται τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές τους έργο (όροι που είναι όμως πρακτικά ισοδύναμοι, αφού όσα ιδιοχρησιμοποιούνται αποβλέπουν στους σκοπούς αυτούς).  

Κατά το άρθρο 35 του ΝΜΣΧΔ η αξία των ακινήτων των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων όλων των θρησκειών και δογμάτων φορολογείται με συντελεστή τρία τοις χιλίοις (3‰), όπως και τα ακίνητα των πάσης φύσεως μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων (κοινωφελών, εκπαιδευτικών, θρησκευτικών κλπ). Τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (στα οποία περιλαμβάνονται και οι Ο.Τ.Α.) φορολογούνται με συντελεστή ποσοστού 1‰.

Γ. Προτάσεις Συνοδικής Επιτροπής :
1)   
2)  Να απαλλάσωνται τα εκτός οικισμού ακίνητα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου
3)  2)Ο φορολογικός συντελεστής να μείνει στο 1‰ αντί του 3‰
Να απαλλάσωνται όλα τα ρυμοτομικώς δεσμευμένα εκκλησιαστικά ακίνητα, για τα οποία υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, που διατάσσει το Ελληνικό Δημόσιο να άρει το ρυμοτομικό βάρος και έως ότου η απόφαση αυτή εκτελεσθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Για την τελευταία πρόταση το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι διατίθεται να την συζητήση την επομένη εβδομάδα με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος και εφ’ όσον προσκομισθούν τα αναγκαία στοιχεία (δικαστικές αποφάσεις κλπ).

 Αγαπητοί Αδελφοί ,
 Έτσι έχουν τα πράγματα. Να ακουσθούν απόψεις. Να καταγραφούν αποφάσεις και προτάσεις και να συνταχθή ένα απαντητικό υπόμνημα προς το Υπουργείο Οικονομικών. 
ΠΗΓΗ:Γραφείο τύπου Ιεράς συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

3 σχόλια:

  1. Να φορολογηθεί η Εκκλησια και οχι μονο!!!.... να επιστρεψουν ολη την ακινητη περιουσια στο δημοσιο... και καλα ειναι με τους παχουλους μισθους που εμεις τους πληρωνουμε. δημοσιοι υπαλληλοι ειναι! ασε που εχουν και το παγκαρι και λενε ενα "κυριε ελεησον" κι ενα "ανοιξε σουσαμι" και γεμιζουν μια κανατα χρυσαφι.

    ειδικα οι αξιωματουχοι τραγοι απο Δεσποταδες και πανω ειναι μεγαλα λαμογια κι αναρωτηθηκα γιατι ρε παιδι μου αφου έχουν σπουδαξει και θεολογια; ειναι δυνατον ουτε να σεβονται ουτε να φοβουνται Θεο ουτε Χριστο ουτε την κολαση αυτοι που τα μελετησαν τοσο πολυ και σε μας τα μοσχοπουλανε; δε μπορει τοσο σπουδαγμενοι που ειναι κατι θα ξερουν. τι να ξερουμε καλυτερα εμεις που ολλα απ τη κουνια μας τα μαθανε αυτοι οι ποιμενες μας.... οτι οΘεός δεν ειναι καμια ανωτερη δύναμη ετσι γενικα και αοριστα αλλα ειναι προσωπο Παντοδυναμο ειναι ΕΝΑΣ αλλα.... ειναι και Τρισυποστατος!!!
    Πατηρ(Νους) - Υιος(Ενσαρκωμενος Λογος=Χριστος) - Αγιο Πνευμα(περιστερα)... δηλαδη καταλαβε κανεις πως μπορει τα τρια να ειναι ενα ταυτοχρονα;;; εγω οχι αλλα πρεπει να τα δεχτω ετσι γιατι μονο Θεός τα ξερει αυτα...
    αλλα εχω ακομα αποριες... γιατι ο Παντοδυναμος για να ενσαρκωθει στην Θεανθρωπινη(αλλη δυσκολη λεξη) υποσταση του αναγκαστηκε να γονιμοποισει την Μητερα του για να τον γεννησει;;; μεγαλο μπερδεμα... αν ειχε διακτινιστει τοτε ενταξει. κιεπειτα γιατι αφηνει να γενιουνται βρεφη με καρκινο και τοσες αλλες θανατηφορες αρρωστιες; τα "δοκιμαζει" η τον Ηρωδη εκδικειται; εβαλε τον Αδαμ στον παραδεισο αλλα τουδωσε και την Ευα που τον κατεστρεψε... δηλαδη η γυναικα δεν παταει στο ιερο κι η Παναγια ειναι εκτος Τριαδας! και για να μη γεμισω τη σελιδα με αποριες θα ρωτησω μια τελευταια... γιατι μας εβαλε τους Αρχιπαπαδες(ποιμενες) εκπροσωπους του σφηνα αναμεσα σ Αυτον και σε μας(ποιμνιο);;;;

    τα Αρχιλαμογια τοχουν πιασει το νοημα εδω και αιωνες τωρα αλλα ρε γαμωτο ετσι δεν μπορουμε πια να βγαλουμε τη τσιμπλα απ το ματι και να τους στειλουμε σπιτια τους;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -Ο κ. Ιωάννης Λιάπης (Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β) υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Εκκλησίας και καλά κάνει. Όμως ότι απέχει μακράν απο την αλήθεια είναι ηλίου φαεινότερο για τους γνωρίζοντες τουλάχιστο κάποια ψήγματα της ιστορίας του τόπου μας κατά την σκοτεινή περίοδο του μεσαίωνα. Ιστορία που προφανώς σκόπιμα δεν διδαχτήκαμε στα σχολεία μας μήπως επειδή το υπουγείο παιδειας "συστεγάζεται" με το άλλο υπουργείο, το δικό τους; Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την αποστροφή(επιεικώς) πρός την Ελληνική Παιδεία που αποτύπωσαν στα συγγράμματα τους Άγιοι και Πατέρες της Εκκλησίας μέ "λαμπρό" παράδειγμα τον Ιωάννη Χρυσόστομο. Φτάνει να αναφερθούμε στίς αποφάσεις των τότε "ιερών" Συνόδων ή απλά στην διασωθείσα "Βυζαντινή" νομοθεσία, (Θεοδοσιανός και Ιουστινιάνειος Κώδικας), για να αποδειχτεί περίτρανα ότι το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικά αμύθητης Εκκλησιαστικής περιουσίας προέρχεται από κατασχέσεις της περιουσίας μυριάδων σφαγιασθέντων Ελλήνων οι οποίοι δεν αποδέχονταν τον Χριστιανισμό, όπως επίσης από κατασχέσεις εκτάσεων των ελληνικών ναών οι οποίοι ανήκαν στις Ελληνικές Πολιτείες και αφού τους κατεδάφιζαν στη θέση τους ανέγειραν εκκλησίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ "ΑΓΙΕ ΠΑΤΕΡΑ";;;;

    Ιουστινιάνειος Κώδικας Ι.Ι 11.8 Οι αυτοκράτορες Λέων και Ανθέμιος διατάζουν να σταματήσουν εντελώς οι ελληνικές τελετές και αν σε κάποιο λιβάδι ή σπίτι γίνει μια τέτοια τελετή, εν γνώσει του ιδιοκτήτη, αυτό το λιβάδι ή σπίτι θα προσαρτηθεί στο ταμείο της Εκκλησίας...
    ΝΤΡΟΠΗ ¨ΑΓΙΕ ΠΑΤΕΡΑ"

    319 Ο Κωνσταντίνος εκδίδει διάταγμα με το οποίο απαλλάσσει πλήρως την Εκκλησία από φόρους και τους χριστιανούς κληρικούς από στρατιωτικές υποχρεώσεις.
    ΑΙΣΧΟΣ ¨ΑΓΙΕ ΠΑΤΕΡΑ"

    415 Λίγο πριν το Πάσχα, κατά προτροπή του επισκόπου Κυρίλλου, η Εθνική φιλόσοφος Υπατία δολοφονείται με άγριο τρόπο από τον χριστιανικό όχλο της Αλεξανδρείας. Οδηγείται στην πατριαρχική εκκλησία του «Αγίου Μιχαήλ», όπου οι χριστιανοί την κόβουν κομμάτια και περιφέροντάς τα στους δρόμους της πόλεως, τα καίνε τελικά μαζί με τα συγγράμματα της φιλοσόφου σε μία τεράστια πυρά στη θέση Κυναρών. Οι αυτοκράτορες Ονώριος και Θεοδόσιος, εκδίδουν 3 ημέρες πριν τις Καλένδες του Σεπτεμβρίου (30 Αυγούστου) στην Ραβέννα, ένα ακόμη έδικτο...«Omnia loca, quae sacris error veterum deputavit, nostrae rei iubemus sociari.» («Προσαρτώνται στο αυτοκρατορικό ταμείο μας όλοι οι τόποι που έως τώρα ανήκαν στο θρησκευτικό σφάλμα των παλαιών»). Το εν λόγω έδικτο είναι πολύ σημαντικό ιστορικό στοιχείο, αφού από όσα αναφέρονται στο τέλος αυτού, αποδεικνύεται ότι μεγάλο τμήμα των κατασχεθεισών περιουσιών της Εθνικής Θρησκείας κατέληγαν στην αρχομανή και πλουτομανή Εκκλησία που φυσικά καθοδηγούσε κατά τις ορέξεις της την εκάστοτε εξουσία: «.ea vero, quae muliplicibus constitutes ad venerabilem ecclesiam voluimus pertinere, Christiana sibi merito religio vindicabit» («.όσα βεβαίως με πολλαπλά διατάγματά μας έχουμε χαρίσει στην σεβαστή Εκκλησία, αυτοδικαίως θα ανήκουν για πάντα σε αυτήν», «Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 5).
    ΟΛΛΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Ιουστινιάνειος Κώδικας Ι.Ι - 11.1 Αυτοκράτορας Κωνστάντιος Α' προς Ταύρο
    Είναι απαίτησή Μας να κλείσουν όλοι οι ναοί των πόλεων και επαρχιών στην οικουμένη, καθώς και να απαγορευθεί η είσοδος σ' αυτούς, για να μη διαπραχθεί έγκλημα. .... Διότι, αν κάποιος με κάποια δύναμη παραβεί το νόμο, θα τιμωρηθεί με αποκεφαλισμό.

    ΚΡΕΙΤΟΝ ΣΙΓΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναρτήστε ενα σχόλιο: